Geri dön

YILDIZ ÇİÇEĞİ (Dahlia)

 

YILDIZ ÇİÇEĞİ - Dahlia

 

Gübreyi yumruyu ekerken açtığınız çukura karıştırın veya ilkbaharda tarhlara verin. Gübre olarak yanmış sığır gübresi veya kurutulmuş boynuztozu verilmesi daha verimli olur. Her bir kök için yarım yemek kaşığı boynuztozu yeterlidir. Genelde ağustos sonundan itibaren gübre verilmemelidir. Verilirse bitki aşırı gübrelenmiş olur. Azot bol miktarda yaprak oluşmasının da nedenidir.

Yıldızçiçeklerinin bakımı kolaydır. Yıldız çiçeği kanaatkar bir bitkidir. Uzun ve sıcak yaz günlerinde bitkiler sabah veya akşam her gün dibden sulanmalıdır. Bazı sürgünlerin tepeleri kırılırsa geriye kalan sürgünler daha iri çiçek verirler. İri çiçek için seyreştme(kırma) işlemi yapılmalıdır.

Yıldız çiçekleri kesme çiçek olarak da değerlendirilir. Kesim işlemi sabah saatlerinde yapılmalıdır. Düzgün bir makas ile kesilen çiçeklerin saplarındaki yapraklar temizlenip (yapraklar vazoda çürüyerek vazo ömrünü kısaltır) vazoya konduklarında bir hafta on gün dayanırlar. Fakat vazonun suyu her gün değiştirilmeli ve her gün sapların altından 1 cm kadar kesilmelidir. Vazoya soğuk su yerine ılık su konması süreyi uzatır.

Yıldız çiçeklerinde mavi,siyah, ve kahverengi tonlar yoktur. Yıldız çiçekleri kokmaz.

Yıldız çiçeği yumrularının sökümü:  Bitkileri 5-6 cm toprak üstünden kesin, yumruları zedelemeyecek şekilde topraktan çıkarın, yumruların üzerindeki toprağın fazlasını hafifçe dökün. (Tamamını değil) . Yumruların üzerindeki toprağı asla fırçalayarak veya yıkayarak uzaklaştırmayın. Yumruların üzerinde kalan toprak yumrunun kurumasını önler.  Topraktan çıkardığınız yumruları uygun sıcaklıkta (5-20 derece) 1-2 saat havalandırın.  Bu havalandırma işlemi yumrunun üzerindeki fazla rutubetin atılmasını sağlayacaktır. Kuru yumrular üzerinde mantarların üremesi daha zordur. Mantarlar rutubetli ortamlarda daha kolay ürerler. Yumruları bir file içine koyarak 5-7 derece sıcaklıkta bahara kadar saklayabilirsiniz. Veya yumrular kum, torf, ağaçtalaşı içinde de saklanabilir. Bu durumda yumrular zaman zaman hafifçe rutubetlendirilmelidir. Filede saklanan yumruları zaman zaman kontrol ederek çürüyenleri ve bozulanları ayırın.

File asılabileceği gibi, içine gazete kağıdı yayılmış tahta bir sandıkta da saklanabilir. Yumrular asla naylon poşette saklanmazlar.

Yumruları birbirinden ayırmayın, ayırma işlemini ekimden önce elle veya temiz bir bıçak yardımı ile yapın. Yumruların ayrılması kurumayı kolaylaştıracaktır. Yumruların hepsi bir arada olduğunda göz sayısı az olur ve bu gözlerden bazılarından cılız sürgünler elde edilir. Bunun için ekim öncesi yumrular birbirinden ayrılmalıdır. Ekimden uzun süre önce yapılan ayırma sonucunda yumrular daha çabuk kururlar. Kökboğazlarında en az bir göz belirginleştiğinde ayırma işlemi için en ideal zamandır.

Ayırma işlemi elle yapıldığı gibi , bu iş için keskin ve temiz bir bıçak da kullanılabilir. Ayırma işleminden önce yumrular kutulardan veya sandıklardan çıkarılarak 1-2 gün süre ile aydınlık ve sıcak bir ortamda bekletilirse hangi kökboğazının göz vereceği kolaylıkla görülür.

Yumrular boylarından biraz daha derine (6-8 cm) dikilmelidir. Yumruların üzerinde birkaç santimetre kalınlığında toprak olmalıdır. Yumrular asla derin dikilmemelidir. Aksi takdirde sürgünler toprak üzerine çıkmak için enerjilerinin büyük bir kısmını harcamak zorunda kalacaklardır. Yumruların dikim zamanı yöresel olarak değişiklik gösterir. Bursa için Nisan ayının ikinci yarısı uygundur. Dikim zamanı bölgedeki don olaylarına göre ayarlanmalıdır.

Hayvansal Zararlılar:

1- Sümüklüböcek: Sümüklüböcek yıldız çiçeğinin en büyük düşmanıdır. Sümüklüböcek için bira tuzakları, testere talaşı ve tuz kullanılabilir. Özellikle gece genç sürgünleri yiyerek zarar verirler. Gece bir el feneri yardımı ile sümüklüböcekler toplanarak yok edilir. (Yok etme işlemi her bahçevanın kendi yöntemidir) Ev yapımı lavantalı ilaçlar da fayda sağlar. Metaldehitli ve Demirfosfatlı yemlerle de yok edilebilirler. Bitkinin köklerinin etrafı temiz tutulursa sümüklüböceklerin barınacağı yer olmadığından bitkiye zarar veremezler. Sık aralarla tatbik edilen sarımsak ekstresi bunları bitkiden ve bölgeden uzaklaştırır. Sümüklüböceğin doğal düşmanları kirpi, ördek, sürüngenler ve karafatma (carabus auratus) .
2- Yaprak Bitleri:

3- Kulağa kaçan Böceği (Dermaptera) :

4- Osuruk Böceği (Heteroptera) :

5- Kırmızı örümcek:

6- Larva, kurtçuk ve pulkanatlılar (kelebek) :

7- Çekirge:  yapraklar beyaz lekeli bir hale gelirler.

 

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter