ÇİN KARANFİLİ
Çok tanınmış, yoğun kokulu, çiçek parterlerinde, kapalı mekanlarda kaya bahçelerinde ya da kaplarda yetiştirilen ve 300 kadar türü bulunan bir bitkidir. Akdeniz sahillerinde doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde de 67 türü bulunmaktadır. Bu bitki grubunun çok azı otsu karakterdedir. Tek veya iki yıllık bir bitkidir. Çiçekleri tek tek veya başak dizilişli, taç yaprakları uzun, dar ve uçları düz veya dişli yada parçalıdır. Çiçek rengi beyaz, kırmızı ve sarı olabilmektedir.
GENEL ÖZELLİKLERİ
Çin karanfili bodur yapılı, ince ve narin güzel bir bitkidir. Çiçeklerinin renkleri mordan kırmızıya, beyazdan pembeye kadar değişiklik gösterir. Bakımı kolaydır ve fazla zahmet gerektirmeyen bir bitkidir. Daha çok dış mekan süs bitkisi olarak yetiştirilir. Kokusu ve çiçeklerinin renkleriyle güzel bir bitkidir. Bol çiçekli ve bodur bir bitki olduğundan dolayı genelde bahçelerde ve bordür bitkisi olarak yetiştirilir. Bana göre bahçeleriniz için ideal bitkilerdendir. Fazla bakım istememesi en güzel yönlerinden bir tanesidir. Çok fazla naz yapan bir bitki değildir. Sadece temel bakımı ve ihtiyaçlarını karşılamanız onları yeterince mutlu eder. Bu mutluluklarına karşılık da güzel çiçeklerini sizlere sunarlar.
Yaz aylarında bol bol sulanması gerekir. Özellikle de çiçeklenme dönemlerinde bol suya ihtiyaç duyarlar. Daha çok yarı gölge alanlara dikilmeleri daha iyi olacaktır. Aşırı güneş alan yerler çin karanfili için ideal yerler değildir. Eğer evde saksıda yetiştiriciliğini yapıyorsanız ve kışın yetiştiriyorsanız, kışın daha az su vermeniz gerekmektedir. Kışın çok su vermeniz halinde bitkiniz çürüyecektir.
Genelde temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenirler. Daha çok mevsimlik bitki olarak yetiştirilirler.
Geçirgen topraklar Çin karanfili için ideal topraklardır. Besin maddesi bakımından zengin topraklarda yetiştirilmeleri çok daha iyi olacaktır. Ayrıca yabancı ot ve tohumlardan da korunmaları gerekir.
Üretimi tohumları ile olur. Tohumla üretim hem kolay hem de zahmetsizdir. Hızlı büyüdüklerinden dolayı zaman da almaz. Çiçeklenme bittikten sonra bitkinin tohumlarını alabilirsiniz. Bu sayede üretimi de çok kolay olmaktadır. Tohumlar saklanarak bir sonraki sene rahatlıkla kullanılabilir.