Geri dön

SATRANÇ DİZİLİMİ

 

SATRANÇ DİZİLİMİ

Satranç taşları 32 tanedir ama sadece 4 taşın dizilim işlemini bilmeniz yeterlidir. Geri kalan satranç taşlarının dizilişi basit olur. 

Satranç Dizilimi Giriş
Satranç diziliş işlemlerine geçmeden önce satranç tahtasını kısaca bir hatırlayalım. Satranç tahtası yatayda 8 ve dikeyde de 8 olmak üzere toplam 64 kareden oluşur. Satranç oynamaya başlamadan önce tahta üzerindeki ilk iki sırayı taşlarımızla doldururuz.

Kale En Köşe Karelere Dizilir
Satranç dizilimi işlemine ilk kale ile başlamak kolay bir adım olur. Kale satranç tahtası üzerinde ilk sıradaki en köşe karelere dizilişi yapılır.

At Kalelerin Yanına Dizilir
Satranç tahtası üzerinde en köşe karelere, kalelerin dizilişi işlemini yaptık. Şimdi de satranç tahtası üzerinde kaleler yerinde dururken hemen onun yanına atlar dizilir.

Fil Atların Yanına Dizilir
Şimdi de satranç taşlarının dizilişi işlemlerine filler ile devam ediyoruz. İnanıyorum ki ben daha söylemeden satranç tahtasında fil nasıl nereye dizilir çözdünüz. Satranç tahtası üzerinde atların hemen yanına fillerin dizilişi yapılır.

Beyaz Vezir Fil Yanında Beyaz Kareye,

Siyah Vezir Fil Yanında Siyah Kareye Dizilir
Vezir yeri en çok karıştırılan taştır ama merak etmeyin. Bu yöntemle artık karıştırmayacaksınız. Beyaz taşlarla oynuyorsanız satranç tahtası üzerinde beyaz filin yanındaki beyaz kareye vezirin dizilişi yapılır. Eğer siyah taşlarla oynuyorsanız satranç tahtası üzerinde siyah filin yanındaki siyah kareye siyah vezir diziliş işlemi yapılır.

Şah Vezirin Yanına Dizilir
Satranç taşlarının dizilişi işlemlerine şah ile devam ediyoruz. Şah satranç tahtası üzerinde vezirin hemen yanındaki kareye dizilişi yapılır.

Piyon İkinci Sıraya Dizilir
Elimizde sadece 8 adet piyon kaldı. Piyonlar satranç tahtası üzerinde, yataydaki ikinci sıraya yan yana taş dizilimi yapılır.

Adım Adım Resimlerle Satranç Dizilimi

Satranç Dizilimi Basit Yöntem

Satranç taşlarının dizilişi işlemini kolay yapmanız için aşağıdaki söylemi bir yere yazmanız ve ezberlemeniz yeterlidir.
En köşe karelere kaleler, kalelerin yanına atlar ve atların da yana filler dizilir. Siyah vezir siyah kareye beyaz vezir beyaz kareye ve sonra piyonlar ikinci sıraya yan yana dizilir.

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter