Her formül = işaretiyle başlar ve enter tuşuyla biter.
Formülü düzeltmek için F2 tuşu kullanılır.
Formülü silmek için DELETE tuşu kullanılır.
Formülden çıkmak için ESC tuşu kullanılır.
Formüller çoğaltma yapılabilir.
Toplama ve çarpma işleminin fonksiyonu vardır. Ancak bölme ve çıkarma işleminin fonksiyonu yoktur.
Formüller elle yazılabilir ya da Formüller sekmesinden seçilerek eklenebilir. Ya da FX butonundan seçilebilir.
İki nokta üst üste : hücre aralığının işleme dâhil eder. Örneğin B2:B8 ise B2’den B8’e kadar olan tüm hücreler işleme dâhil olur.
Noktalı Virgül; Sadece o hücreleri işleme dâhil eder. Aralığı almaz. Örneğin B2;B8 ise sadece B2 ve B8 işleme dâhil olur.
Eğer formüldeki değer rakam ise, direkt yazılır. Örneğin; B2=50 şeklinde yazılır.
Eğer formüldeki değer kelime ise, tırnak içerisinde yazılır. Örneğin; B2=”kadın” şeklinde yazılır.
Formül içerisinde kaç adet parantez açılmış ise tüm parantezler formül sonunda mutlaka kapatılmalıdır.
Formüllerde çoğaltma sırasında hücre değişmemesi için sabitleme işlemi yapılabilir. Hücre sabitlemek için F4 tuşuna basılabilir. Ya da elle yazılarak sabitlenebilir.
$F$4: F sütunu sabit ve 4.satır sabittir. Yani hücre değişmez.
$F4: F sütunu sabit ancak 4. Satır değişebilir. Çoğaltma işleminde artabilir ya da azalabilir.
F$4: F sütunu değişebilir. Artabilir ya da azalabilir. Ancak 4.satır sabit değişmez.
F4: Hem sütun hem satır artabilir azalabilir. Çoğaltma işleminde değişebilir.
İç içe formüller yazılabilir. Örneğin; =Ortalama(Mak(B2:B8);Min(B2:B8)) En büyük ve En küçük değeri bulur ve bu iki değerin
ortalamasını hesaplar.
İşlemler aynı sayfadaki hücrelerde ise =Topla(B2;B3) şeklinde yazılır.
İşlemler aynı dosyadaki farklı sayfalarda ise =TOPLA(Sayfa1!B2;Sayfa2!B3) şeklinde yazılır.
İşlemler farklı dosyalarda ise =TOPLA('[kitap1.xlsx]Sayfa1'!$D$2;'[kitap2.xlsx]Sayfa1'!$B$3) şeklinde yazılır.
İşlemlerde kolaylık sağlamak adına hücre adları değiştirilebilir. Örneğin B2 hücresinde Döviz Kuru girildiyse bu hücre adı KUR olarak değişebilir. Bunun için hücre seçilir formüller sekmesinden ad tanımla butonu tıklanır ve hücreye ad girilir onaylanır. =ÇARPIM (B2;C2) şeklinde yazılabilir ya da =ÇARPIM(KUR;C2) şeklinde de yazılabilir.
İşlemlerde kolaylık sağlamak adına hücre adı değiştirildiği gibi bir aralığın da adı değiştirilebilir. Örneğin B2’den B8’e kadar aralık seçilir. Formüller sekmesinden ad tanımla butonu tıklanır. Aralık ismi yazılır onaylanır. Maaşlar yazılabilir. =TOPLA(B2:B8) şeklinde yazılabilir. Ya da =TOPLA(MAAŞLAR) şeklinde yazılabilir.
Hiç şüphesiz Excel’i kullanmamızdaki en büyük nedenlerden biri de; içerisinde barındırdığı ve kullanmamıza imkân tanınan yerleşik işlevleridir. Günlük kullanımda genellikle tablolar hazırlıyoruz, o tablolardaki finansal rakamların, satış stok adetlerinin toplamlarını, istatistiklerini, analizini yapmak istiyoruz. Excel bunun için bize birçok araç sunuyor, bunlardan biri de Fonksiyonlar.
Excel’de şerit olarak adlandırdığımız menülerin olduğu kısımda birçok menü var ve her menüde o menü adıyla ilgili olan ve olmayan birçok özellik mevcut. Fakat Formüller menüsü komple ve sadece Formüllerle alâkalıdır. Oldukça da geniş bir konudur. O yüzden Microsoft bu konu için ayrı bir menü oluşturmuştur.
Birçok formül kategorisi bulur. İhtiyacımıza uygun fonksiyonları bilirsek, direkt olarak sayfada o fonksiyon adını yazıp formüle başlarız ama bilmiyorsak o zaman Formüller menüsündeki uygun kategoriden ihtiyacımıza uygun fonksiyonu bulup ilerleyebiliriz.
Excel’de birçok fonksiyon, yapılacak iş ne ise ona uygun ve akılda kalıcı biçimde isimlendirilir. Örneğin; bir tarihten yıl, ay veya gün parçasını almak istiyorsak, hâli hazırda kendi isimleriyle, YIL, AY, GÜN fonksiyonları vardır, onları kullanabiliriz. Bu duruma birçok örnek verebiliriz. Meselâ bir sütundaki en büyük veya en küçük sayıyı bulmak için, MAK ve MİN adında fonksiyonlar vardır. Bir verinin sütunda kaçıncı sırada olduğunu bulmak için KAÇINCI adında bir fonksiyon vardır.
Formüllerin çalışma prensibi şöyledir; sizden bazı argümanlar isterler, siz o istediği argümanları verirseniz, formül de gerekli aramayı veya hesaplamayı yapıp geriye bir değer döndürür. Bazı argümanların girilmesi gereklidir/zorunludur, bazıları ise opsiyonel yani isteğe bağlıdır, girilmese de formül çalışır. Fakat opsiyonel olan argüman girilirse başka bir sonuç, girilmezse başka bir sonuç geri dönebilir. O yüzden opsiyonlara iyi karar vermek gerekir.
Fonksiyonların içinde, uçucu diye tabir ettiğimiz anlık veya günlük ya da her hesaplamada değişebilen fonksiyonlar da vardır. Örneğin; BUGÜN() , ŞİMDİ() , RASTGELEARADA vb. fonksiyonlardır. Bir hücreye =BUGÜN() formülünü yazarsanız size o günün tarihini verir, dosyayı yarın açtığınızda da yine açtığınız günün tarihini verir. Aynı şekilde =ŞİMDİ() formülünü yazarsanız size o anki tarih ve saati birleşik olarak verecektir.
MİCROSOFT TARAFINDAN BELİRTİLEN EN POPÜLER 10 İŞLEV / FONKSİYON