Grafikler, verilerinizi hedef kitleniz üzerinde en fazla etki bırakacak şekilde görselleştirmenize yardımcı olur. Düz tablolar ile raporlar sunmak yerine, göze daha hoş gelen etkileyici grafikler tercih edilebilir. Excel bu noktada bize birçok grafik türü sunmakta. Özellikle Excel 2013 ve sonrasında grafikler oluşturmak çok daha kolay bir hâle geldi.
Artık bize tablomuza uygun grafik türlerini de önererek acaba hangi grafik türünü seçmem gerekir soruna gerek kalmıyor.
Grafiğin anlaşılmasını kolaylaştırmak için verilerimizi olabildiğince sadeleştirmeliyiz. Herhangi bir grafik türüne grafik başlığı ve eksen başlıkları ekleyebilirsiniz. Eksen başlıkları normalde grafikte görüntülenebilen tüm eksenlerde kullanılabilir ve buna 3-B grafiklerdeki derinlik (seri) eksenleri de dahildir.
Bazı grafik türlerinin (radar grafikler gibi) eksenleri vardır ancak bunlar eksen başlığı görüntüleyemez. Eksenleri olmayan grafiklere eksen başlıkları ekleyemezsiniz (pasta veya halka grafikler gibi).
Grafiği oluşturmaya başlamadan önce elbette elimizde uygun veriler olması gerekir. Birkaç farklı yoldan bu grafiği oluşturabiliriz, biz bu işlemi en kısa yoldan yapmak için tek bir veri tablosunda birleşik grafik kullanacağız.
A1’DEN İTİBAREN BU VERİLERİMİZ OLSUN.
⚫️ Herhangi bir hücreyi seçip Ekle menüsünü tıklayın.
⚫️ Grafikler grubundan Birleşik grafiği tıklayın ve ardından Özel Birleşik Grafik Oluştura basın.
⚫️ Ekrana gelen Grafik Ekle penceresinde Göstergenin Grafik Türünü Halka olarak seçin, İbrenin de Grafik Türünü Pasta olarak seçip İkincil Eksen seçeneğini işaretleyin, ardından Tamam butonuna basın.
⚫️ Sayfaya eklenen grafiğin sağ üst köşesindeki + simgesine tıklayın ve Grafik Başlığı ile Göstergedeki seçimleri kaldırın.
⚫️ Grafik üzerindeki yeşil alanda sağ tıklayın ve Veri Serisini Biçimlendire basın. Yan tarafta açılacak olan alanda İlk dilimin açısını 270 derece yapın ve Enter’a basın.
⚫️ Biçim menüsünden Şekil Dolgusuna gelin oradan da Dolgu Yok seçeneğini seçin.
⚫️ Biçim menüsünde Geçerli Seçim alanından Seri “Gösterge” seçeneğini seçin.
⚫️ Sağ tarafta açılan alanda İlk dilimin açısını 270 derece yapıp Enter‘a basın.
⚫️ Alttaki mor renkli parçanın dolgu rengini kaldıracağız. Bunun için CTRL + ► (Sağ Ok) tuşuna 4 kere basarak mor renkli Veri Noktasını seçin ve Biçim menüsünden Şekil Dolgusuna gelin ve Dolgu Yok seçeneğini seçin.
⚫️ Şimdi grafik üzerinde CTRL + ► (Sağ Ok) tuşuna basarak, veri noktalarına Biçim menüsündeki Şekil Dolgusundan istediğiniz renkleri verin. Parlak bir görüntü elde etmek isterseniz, Şekil Efektlerinden faydalanabilirsiniz. Not: Aynı şekil efektine iki kez tıklarsanız daha parlak olur.
⚫️ Sadece ibreyi seçip, sağ tıklayıp Veri Etiketi Ekleyelim. Sonra Veri Etiketini seçip formül çubuğuna gelin, eşittir (=) yazıp B2 hücresini seçin ve Enter‘a basın. Veri Etiketinin font boyutunu büyütüp kalın yapabilirsiniz. Grafiğin görüntüsü bu aşamada şöyle olacaktır.
⚫️ Dilerseniz sayfaya, ibreyi hareket ettirecek bir Değer Değiştirme Düğmesi (Form Denetimi) ekleyebilirsiniz. Geliştirici menüsünden Ekleye sonra da resimdeki form denetimini seçip sayfada uygun bir yere çizin, örneğin grafikteki boş beyaz alana ya da boş bir hücreye. Not: B3 hücresinde İbre kalınlığı olarak belirtilen 2 sayısını artırarak ibreyi daha da kalın gösterebilirsiniz.
⚫️ Eklediğiniz Form Denetimi nesnesi üzerinde sağ tıklayın ve Denetim Biçimlendire tıklayın. Hücre bağlantısına gelip B2 hücresini seçin. Diğer değerleri de aşağıdaki görseldeki gibi ayarlayın.
⚫️ Grafik ortasına da Şekillerden bir daire şekli seçip renkledirdiğinizde Speedometer grafiğiniz hazır olacaktır.
Office 2016 ve sonrasında yerleşik grafikler içinde Histogram grafiğini bulabilirsiniz. Ayrıca Histogram aracını kullanarak Excel’de Histogram oluşturabilirsiniz. Analiz etmek istediğiniz verileri ve kullanmak istediğiniz frekans aralıklarını temsil eden sayıları girerek oluşturulur.
Histogramlar Office 365, Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 ve Mac için Excel tarafından desteklenir, ancak attığınız adımlar hangi Excel sürümünü kullandığınıza bağlıdır.
Hatırlatma: Excel 2016 öncesinde Histogram aracını kullanmak için Analysis ToolPak / Çözümleme Araç Takımı eklentisi gerekir. Bu eklenti Excel Online’da desteklenmez. Ancak, Excel Online’ı kullanarak Excel’in masaüstü sürümünde oluşturulan bir histogramı görüntüleyebilirsiniz..
EXCEL’DE HİSTOGRAM GRAFİK NASIL YAPILIR?
Excel 2016 ve sonrasında mevcut yerleşik grafiklerden biri olduğu için kullanımı oldukça kolaydır.
İşte Histogram grafik oluşturmak artık bu kadar basit. Yukarıda listedekileri uygulamak istersek karşımıza böyle bir Histogram grafik gelecektir. (Renkleri düzenlenmiştir.)
Bir de gif resim üzerinde adımların nasıl uygulandığını göstereyim..
EXCEL 2013, 2010 VEYA 2007’DE HİSTOGRAM OLUŞTURMA
Yukarıda da belirttiğim gibi, 2016 öncesinde Histogram grafik oluşturabilmek için Analysis ToolPak / Çözümleme Araç Takımı eklentisini aktif etmeniz gerekir. Bu eklentiyi aktif etmek için şu yönergeleri izleyebilirsiniz.
Bu yönergeleri izledikten sonra Veri menüsünde en sağda Çözümleme grubu içerisinde Veri Çözümleme eklentisini göreceksiniz. Aşağıdaki gif resimde de nasıl aktif edebileceğinizi gösteriyor olacağız..
Bu Çözümleme aracından Histogram elde etmek için de için de öncelikle bin aralıklarımızı bir alana yazalım. Örneğin; 1000 çalışanlı bir firmada, 23 yaş ile 48 yaş arasında, 5 yıl aralıklı olarak kaçar kişi var onu bulmak için bu aralıkları D2’den itibaren 28, 33, 38, 43, 48 şeklinde alt alta yazalım. Sonrası için aşağıdaki gif resme bakabilirsiniz.
İPUCU: Veri Çözümleme ile gelen Histogramın ayınısı SIKLIK / FREQUENCY fonksiyonu ile de elde edebiliriz. Verilerimiz var, bir de belirli takip aralıklarımız. SIKLIK fonksiyonu ile, tüm değerlerin belirtilen aralık içerisinde hangi sıklıkta yinelendiğini kolaylıkla bulabiliyoruz.