FLÜT NOTALARI
İlk olarak notanın tanımını yapalım. Nota müziklerin okunması ve yazıya alınması sonucu bir şekil almaya başlar oluşan şekillerin çıkardıkları frekanslardır. Sadece flütün notaları yoktur. Üflemeli, vurmalı ve tuşlara basma ile yapılan müzik aletlerinin hepsinin ayrı ayrı notaları vardır.
Keman, gitar, piyano, melodika gibi müzik aletlerinin notaları farklı farklıdır. Flüt gibi üflemeli çalgıların notaları birbirine benzer. Flüt okullarda öğretilen bir tür nefes ile çalınan müzik aletidir. Flütün öğrenilmesi çok kolaydır. Herhangi bir eğitimi falan gerekmez. Zaten notaları oldukça kolay yapılır. Sadece hazır nota olması yeterlidir.
Flüt sadece kuvvetli bir nefes ister. Flüt denilince ilk akla gelen bir kaç notalar vardır. Flütün önde 7 tane, arkada ise 1 tane deliği vardır. Flüt çalınırken arkadaki deliği sol el ile kapatılır.
Flüt aynı zaman da kulağa hoş gelen melodilerde çıkartır. Kalın sesler daha boğaz dan çıkarılmaya çalışılır. İnce sesler de ise ses daha da yavaş çıkarılmalıdır. Flüt notalarını yapmak aynı zaman da çok eğlencelidir. Rastgele bile üflendiği zaman kulağa hoş sesler çıkar.
Flüt notaları;
Arka delik ve ön tarafta ilk delik kapatıldığı zaman Si sesini çıkartır.
Arka delik ve ön tarafta ikinci delik kapatıldığı zaman İnce Do sesini çıkartır.
Sadece ön tarafta ikinci delik kapatıldığı zaman İnce Re sesini çıkartır.
Arka delik ve ön tarafta birinci ve ikinci delik kapatıldığı zaman La sesini çıkartır.
Arka delik ve ön tarafta ilk üç delik kapatıldığı zaman Sol sesini çıkartır.
Arka delik ve ön tarafta ilk dört delik kapatıldığı zaman Fa sesini çıkartır.
Arka delik ve ön tarafta ilk beş delik kapatıldığı zaman Mi sesini çıkartır.
Arka delik ve ön tarafta ilk altı delik kapatıldığı zaman Re sesini çıkartır.
Bütün delikler kapatıldığı zaman ise Do sesini çıkartır.
Flüt notaları bunlardır. Flüt melodiler ise farklı notaların bir araya gelmesi ile oluşur. Her şarkının flüt ile melodisini yapmak zordur. Baya uğraş ister. Bazı çocuklar flüt notalarını daha güzel ve daha yetenekli çalar.
Bu ise flüte duyulan uğraştan kaynaklıdır. Sevilerek yapılan her şey zaten beklenilenden daha güzel olur.
Flüt notalarından sonra dikkat edilmesi gereken başka bir durum da ses renkleridir. Yani çıkan sesin ince mi, kalın mı veya ikisinin ortası bir ses mi çıkıyor diye bakılmasıdır.
Kişinin bu seslerden hangisini çıkardığını öğrenmek için çalarken kendi sesine kulak vermesidir. Kendi sesine kulak verdiği zaman notaların hangi ses ile çıkardığını anlar. Çok ince veya çok kalın çıkarmak da gerekmez. Flüt notalarının bazıları ince, bazıları kısa ses ile çıkar.
Önemli olan notalara göre ses çıkarmaktır.
BLOK FLÜT
Ağaçtan plastikten yada fildişinden yapılan bir müzik aletidir. Üzerinde yedisi üstte biri altta sekiz deliği vardır. Ses aralığı iki oktavdır ama çok iyi çalmayı bilenlerde iki oktav ve bir beşliye çıkabilir.
Blok flüt çeşitleri;
Soprano,
Sopranino,
Alto,
Bas,
Tenordur.
Blok flüt, bilenen en eski flüttür ve eski çağlardan beri kullanılan bir müzik aletidir. Flütler bir yan birde dik çalınır. Blok flüt dik çalınan bir flüttür.
Barok müziğinin en sevdiği çalgılardan biri olan blok flüt bu aletle bile anılan bir müzik olmuştur.yirminci yüzyıla kadar neredeyse unutulma dönemine gelen blok flüt bu dönemden sonra kendini yeniden müzik dünyasının içinde bulmuştur.
Blok flüt notalarını, çalabilmek için ağız kısmında gaga şeklinde bir yapısı vardır ve hemen ön tarafında bulunan içeriye üflenen hava parmaklar aracılığı ile üzerindeki delikleri kapatarak ağız ucu üstündeki delikten sesin çıkmasını sağlar. notalar flüt üzerinde aynı bilinen sırasındaki gibidir.
Bunlar yukarıdan aşağı olacak şekilde;
DO RE Mİ FA SOL LA Sİ ve DO dur.
Bu notalardan kalın do en altta yer alır. Blok flüt ile notaları, olan bütün şarkıları çalmak mümkündür.
Bir çok marş ve milli şarkılar blok flüt ile çalınır ve Türkiye' de müzik derslerinde kullanılan en yaygın müzik aletidir. Neredeyse her çocuk blok flütle notaları öğrenir ve ilk kez bir müziği notlara dökerek ilk müzik deneyimini yapar.